به گزارش نما ،یکی از نکاتی که راجع به برخی از برنامهها و عمدتاً مسابقات تلویزیونی وجود دارد کپی کردن از نسخههای خارجی است. کاری که برنامهساز را از خلاقیت و نوآوری به سمتِ کپیسازی سوق میدهد؛ این نقد را خیلی از هنرمندان هم داشتند. مثلاً سیروس میمنت بازیگر سریالهای تلویزیون در گفتوگویی با خبرنگار خبرگزاری تسنیم تأکید کرد: "چرا آنقدر برنامهسازان ما در ساخت مسابقههای تلویزیونی اصرار دارند حتماً از الگوهای خارجی تقلید کنند؟
مثلاً فلان مسابقه را در فلان شبکه خارجی دیدهاند که مورد اقبال است و بعد یک کپی آن را روی آنتن رسانهملی میببینیم که حداقل میتوانست ایرانیزه بشود و قدری هماهنگ با فرهنگهای برنامهسازی ما روی آنتن برود. متأسفانه این اتفاق نیفتاده و حتی در دکور و چیدمان داوران هم تغییری ندادهایم. اینها خوب نیست و چرا از خودمان الگو و خلاقیتی نداریم؟ مگر ما فکر و اندیشه نداریم؟ ما باید خودمان یک خلاقیت و نوآوری را به وجود بیاوریم. زمانی دیگران از ما تقلید میکردند بخصوص در داستاننویسی که ادبیات غنی داریم."
تلویزیون , صدا و سیما , کرونا , رسانههای خارجی , فیلم خارجی ,
سعید رضایت کارگردان مسابقه "ایران" و البته خیلی از کارهایی مثل "دورهمی"، "شوتبال" و برنامههای تلویزیونی است. او ابتدا درباره تعطیلی موقت این مسابقه تلویزیونی به خبرنگار تسنیم گفت: دو هفته است که در تعطیلی به خاطر محدودیتهای جدید کرونایی به سر میبریم؛ چرا که شرکتکنندگان ما عمدتاً شهرستانیاند و منتظریم تا آخر آذرماه بتوانیم ضبطمان را دوباره آغاز کنیم. این قسمتهایی که روی آنتن است و تا هفته اول و دوم دیماه هم ادامه دارد از گذشته ضبط کردهایم.
وی با اشاره به تغییرات در بازیهای مسابقه "ایران" گفت: هر بار که فرصتی پیش آمد بازیهای مسابقهمان را تغییر دادیم و این زمان را هم مغتنم شمردیم و از این فرصت استفاده کردیم تا بازیها را تغییر دهیم. در ضبط جدید، شاهد بازیهایی خواهیم بود که برای مخاطبمان هم تازگی دارد. در مسابقه "ایران" سعی کردیم همهچیز ایرانی باشد، چون هدفمان شناساندن ایران به مردم در عرصههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است. در این مسابقه سؤالهای متفرقه از کشورهای دیگر پرسیده نمیشود، هرآنچه مجری ما میپرسد از ایران است.
رضایت در پاسخ به این سؤال که چرا پس از نسخهای خارجی الگوبرداری کردهاید، تأکید کرد: دکورِِ برنامه شبیه به نسخه خارجی است. وقتی شرکتکننده با راه رفتن روی صفحه نمایش به سؤالات پاسخ میدهد. در نسخه خارجی سؤالات از همهجا و همهچیز است اما ما تصمیم گرفتیم مسابقهای طراحی کنیم که طراحی تمام سؤالات آن تنها مختص به کشور عزیزمان ایران باشد. در واقع مثل مسابقههای دیگر تلویزیون عمل نکردیم که از نعل به نعل کپی میشود ما سعی کردیم بازیهایمان را هم تغییر بدهیم و این بازیهایی که الان داریم در آن برنامه نیست. مثلاً بازیهایی همچون دوز، عکس و مکث و یا حرف به حرف در آن نمونه خارجی نیست.
وی در خصوص تغییر مجری مسابقه، گفت: بعد از سام درخشانی که به خاطر مشغله دو طرف نمیتوانستیم به همکاریمان ادامه دهیم، به این نتیجه رسیدیم هرکسی نمیتواند این مسابقه را اجرا کند؛ شاید برنامهای گفتوگومحور را بازیگر بتواند به راحتی اجرا کند اما برنامهای مثل مسابقه "ایران" به این سادگیها نمیشود. چون باید ذهن آمادهای داشته باشد بتواند صحنه را هدایت کند. البته محدودیتهایی هم برای انتخاب مجری داشتیم و برایمان از هرچیزی مهمتر بود که مجری جدید مسابقه "ایران" از انرژی خوبی برخوردار باشد به همین خاطر به سعید شیخزاده رسیدیم.
رضایت تأکید کرد: شیخزاده با عقبهای از دوبله، بازیگری و اجرا به پروژه اضافه شد. خوشبختانه وی با پخش همین چند قسمت از سری جدید با انگیزه و انرژی بالایش توانست خود را خیلی زود با فضای مسابقه وفق دهد و همین بخش عمدهای از نگرانیمان را کم کرد و به این نتیجه رسیدیم که شیخزاده میتواند. بازخوردهای مخاطبان در صفحه رسمی برنامه نشان میدهد که توانستهایم مقداری ریتم برنامه را با اضافه کردن بازیهای جدید بالا ببریم، البته به نظرم مسابقه هنوز ایرادهای جزئی دارد که به زودی رفع خواهد شد.
وی در پاسخ به این سؤال که واقعاً وقت آن نرسیده تهیهکنندگان و برنامهسازان بیشتر از مجریان تلویزیونی استفاده کنند تا بازیگر مجریهایی که برخی اوقات با فضای کار برنامهسازی تلویزیون اصلاً آشنایی ندارند و اجرا را با صحنه بازیگری اشتباه میگیرند، تصریح کرد: قبول دارم، تلویزیون باید مجری پرورش بدهد و به جوانان میدان دهد. کسانی که استعداد دارند را پرورش دهد. ما با کمبود مجری و شومن مواجهیم. شومن نداریم و این یکی از ضعفهای بزرگ تلویزیون است که باید آموزش را در این زمینهها به طور جدّ آغاز کند.
این کارگردان مسابقه و برنامههای تلویزیونی، گفت: مسابقهسازی یکی از سختترین کارهایی است که باید تلویزیون به بضاعتها و مضیقههایش توجه و کمبودهایی که از لحاظ فنی نسبت به ساخت مسابقه وجود دارد را برطرف کند تا دستِ برنامهساز باز باشد و بتواند بهترین کارها را روی صحنه اجرا کند. ما مشکل نورپردازی و تجهیزات داریم. تجهیزاتی که شما در مسابقات خارجی میبینید امیدوارم هرچه زودتر این امکانات برای برنامهسازهای خوب ایرانی فراهم شود، مطمئنم در این صورت شاهد پیشرفتهای خوبی خواهیم بود. همانطور که ما نسبت به 10 سال گذشته پیشرفتهای خوبی داشتهایم. در مسابقات بزرگ خارجی، دوربینی را میبینید که روی سقف حرکت میکند و به همه جهات میرود و تصاویر خوبی در استودیو به شما میدهد. متأسفانه ما این نوع تجهیزات را در اختیار نداریم.
وی با اشاره به اینکه شرکتکننده و علاقهمندی که به اپلیکیشن مسابقه "ایران" مراجعه میکند هیچ پولی از ابتدا تا انتها پرداخت نمیکند، تأکید کرد: خوشبختانه امروز شرکتکنندههای مسابقه "ایران" بسیار بالا رفته و این میزان را میتوان از حضور و مشارکتشان در اپلیکیشن مسابقه متوجه شد. شرکتکننده و علاقهمندی که به اپلیکیشن ما مراجعه میکند و میخواهد در مسابقه ما حاضر شود هیچ پولی از ابتدا تا انتها پرداخت نمیکند. یکی از اهداف مهم ما در مسابقه "ایران" این است که گروهی شرکت کنند و به نوعی کار گروهی را فرهنگسازی کنیم. برای ما خیلی مهم بود گروه 5 نفره تشکیل شود تا اینکه یک نفره! سعی کردیم خانوادهها باشند. ما سؤالها را به همراه جواب در اپلیکیشن قرار دادیم تا سطح آگاهی مردم از "ایران" بالا برود. هر هفته آزمون میدهند و جایزه تیم اول ما 50 میلیون تومان است.
رضایت در پایان خاطرنشان کرد: انشاءالله مشکلی نباشد آخر آذرماه دوباره ضبط را آغاز میکنیم با تغییرات در بازیها و برای عید نوروز ویژهبرنامه خواهیم داشت. کسانی که به مراحل نهایی ما رسیدهاند در آن ویژه برنامه و رقابتهایش حاضر خواهند شد. تا بعد از ماه رمضان و اواخر بهار 1400 فعلاً روی آنتن خواهیم بود تا ببینیم مدیران شبکه یک برای ادامه مسابقه "ایران" چه نظری دارند و چگونه پیش میرود.
تسنیم
كسی برای شركت در مسابقه تلویزیونی "ایران" پول نمیدهد/ دلیل تغییر "سام درخشانی" و تفاوت با نسخه خارجی!
كارگردان مسابقه ایران با اشاره به تغییر بازیها و شروع ضبط بعد از چند هفته تعطیلی گفت: مشكلی نباشد آخر آذرماه ضبط را بعد از توقف كرونایی آغاز میكنیم.
۱۳۹۹/۹/۱۱